Hynek Hampl

View Original

Jak založit kvalitní Instagram profil (2017) - 10 tipů pro úspěšný start

Ke konci roku 2014 jsem na Medium blog napsal článek, Jak založit kvalitní Instagram profil. Do dnešního dne je to zřejmě můj nejčtenější článek. Ovšem dnes už je to více než 2 roky a Instagram mezitím prošel řadou změn. Základy zůstávají, ale i tak jsem si řekl, že udělám update článku.

Založit si Instagram profil není dnes nic složitého. Zvládne to téměř každý. Ovšem je mnoho detailů, které vám mohou pomoci dostat Instagram profil na další úroveň. Tyto malé detaily často rozhodují, jestli jste vidět a jestli uživatel bude chtít kliknout na tlačítko ‚‚Sledovat’‘. Zde je 10 tipů a triků jak založit kvalitní Instagram profil a na konci i jeden bonus a doporučení.

1. Uživatelské jméno - nick

Při vybírání uživatelského jména si dejte pozor na dvě základní věci. Ať je maximálně jednoduché a rozpoznatelné. Nevymýšlejte dlouhé názvy, nedávejte do názvu znaky a nepřidávejte oblíbené slovo ‚‚official’’ (někdy firmy toto slovo používají, jelikož už jim nějaký fanoušek jejich nick sebral).

Pokud vás někdo bude hledat nebo vás bude chtít označit na fotkách, jednoduché zapamatovatelné uživatelské jméno je nejlepší. Příklady: Mercedes-Benz má Instagramový nick @mercedesbenz, Victoria’s Secret má Instagram @victoriassecret.

A nebojte se, uživatelské jméno lze kdykoliv změnit. Jen pozor, ať vám to vaše pak někdo neobsadí.

2. Celé jméno

První verzi článku jsem psal v roce 2014 a z vlastní zkušenosti mohu říct, že dodnes o této vlastnosti ví jen málo lidí. Při vyhledávání na Instagramu a i na webu je vaše celé jméno velmi důležité. Je to taková optimalizace vašeho Instagramu pro vyhledávání (SEO). Instagram, Google a další to využívají při vyhledávání. Představte si, že máte podnik ‚Pepíčkovo lahodné uzeniny’’ a váš Instagram nick je trochu odlišný, třeba jen @pepauzeniny. Pokud někdo začne psát na Instagramu ‚‚Pepíčkovo lahodné…’’, na 99 % se mu nezobrazíte. Pokud však celý název dáte do celého jména na Instagramu, pravděpodobně už v hledání začnete vyskakovat při slově ‚‚Pepíčkovo’’.

Je to dobré i pokud lidem nechcete diktovat svůj hynecheck. Můj hodně starý @hynecheck je hrozné diktovat, takže lidem jen říkám: ‚‚Napiš tam Hynek Hampl’’. A je to.

3. Profilový obrázek

Zde platí to samé, jako u nicku. Profilový obrázek mějte maximálně jednoduchý a rozpoznatelný. Většina firem má rozumná loga, která jsou pěkná i v kruhové ikonce na Instagramu.

Nesmíte také zapomenout na to, že vaše logo bude v komentářích pod fotkou ve velikosti menší, než je nehet na malíčku. Pokud máte vaše logo na více pozadích, vyzkoušejte všechna a zvolte tu nejvýraznější variantu.

TIP: Při přidávání profilového obrázku můžete přibližovat a upravovat pozici.

4. Popisek - anglicky bio/caption

V popisku máte celkem 150 znaků na základní popis vašeho Instagramu. Opět dejte důraz na jednoduchost. Jasně napište hlavní sdělení, o čem váš Instagram je. Někdo na Instagramu využívá i svůj vlastní hashtag. Například Škoda ČR má #mojeskoda, u Freshlabels mají dokonce dva #freshlabels a #objeveno. K hashtagu přidejte i CTA na styl ‚‚označte vaše fotky #justdoi a sdílejte je s námi. Nezapomeňte, že ve finále budou za váš brand mluvit hlavně fotografie, které na Instagram nasdílíte.

TIP 1: V mobilní aplikaci nelze udělat v popisku ‚‚enter’’ a oddělit tak řádek. Obejít to však lze 2 způsoby. Buď se na počítači přihlásíte v prohlížeči a tam popisek upravíte, nebo si v poznámkách uděláte odřádkování textu v poznámkách a do aplikace na telefonu text zkopírujete.
TIP 2: Do popisku můžete přidávat i emoji.

5. Odkaz na webové stránky

Máte své webové stránky? Vložte je do URL svého Instagram profilu. Divili byste se, kolik lidí na ně klikne. Avšak nezapomeňte, že 97 % uživatelů Instagramu používá tuto sociální síť přes mobilní telefon. Ujistěte se, že máte skvěle připravenou mobilní verzi webu.

Popisek lze také kdykoliv měnit. Můžete tedy různé akce, slevy a nové produkty propagovat přes tento odkaz. Dejte si pozor, ať nemáte v odkazu zbytečné dlouhé URL - pokud tam nějaký dlouhý odkaz chcete vložit, použijte nějaký zkracovač, například bit.ly.

TIP: Pokud do odkazu IG profilu přidáte odkaz na jiný Instagram profil, po kliknutí to uživatele na tento profil přímo v aplikaci přesměruje. Musíte však napsat celé URL, například takto: www.instagram.com/hynecheck

6. Přepnutí na firemní (business) profil

Před nedávnem Instagram představil novou funkci firemních profilů. Podobně jako na facebooku nyní tedy máte možnost sledovat statistiky svého profilu, prokliky na web a další. Mimo jiné lze také přidat tlačítka s kontaktním e-mailem, telefonem či SMS a adresou. Pro firmy i podnikající jednotlivce ideální kombinace. A co potřebujete k založení firemního profilu? Stačí mít svou facebook stránku.

7. Připojení dalších sociálních sítí

Instagram podporuje sdílení na jiné sociální sítě. K dispozici máte Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, Swarm a další čínské či ruské sociální sítě. Tyto sítě lze přidat během chvíle. V nastavení vyberte volbu ‚‚Propojené účty’’ a už jen vyplníte údaje. U každé fotky, kterou na Instagram sdílíte, si pak můžete vybrat síť, na kterou se fotka bude také sdílet.

TIP: Fotky můžete sdílet i na Facebook stránku - ne jen na svůj profil. V propojených účtech klikněte na facebook a vyberte svou stránku.

8. Správa více Instagram účtů

Nyní již Instagram umožňuje správu více profilů na jednom telefonu. Přidat si můžete maximálně 5 účtů, což by mělo většině uživatelů stačit. Přidání se provádí v nastavení, úplně dole je možnost přidat účet. Účty pak lze přepínat podržením ikonky profilu vpravo dole, nebo kliknutím na username na vašem profilu.

9. Notifikace

Po připojení na Instagram máte automaticky zapnuté notifikace na všechny aktivity. V nastavení je položka ‚‚Nastavení nabízených upozornění’’, ve které si vyberete, na co všechno chcete být telefonem upozorňováni. Pokud spravujete více účtů, u notifikací pro přehlednost najdete vždy název účtu. Co je důležité, každý váš účet, pod kterým jste přihlášeni, může mít jiné nastavení. Na svém osobním profilu tak můžete mít upozornění třeba na likes a komentáře, na firemním pak třeba na komentáře a označení na fotce.

10. Obsah, obsah, obsah

To nejdůležitější, proč bude někdo chtít sledovat váš profil, je obsah - fotky, videa a Instagram stories, které budete sdílet. A pokud vše budete sdílet pravidelně.

Bonusové doporučení: Pokud je to možné, zapněte si dvoufázové ověření přes telefon v nastavení Instagramu. Předejdete tím zbytečným obavám o hacknutí účtu. Píše mi nespočet lidí, že jim někdo hacknul účet. Toto se děje bohužel velmi často a ani sám Instagram s tím moc nenadělá. Co je horší, má každý den desítky tisíc e-mailů o navrácení profilu, takže šance o jeho reálné navrácení je téměř nulová. Zabezpečte si Instagram a zapněte dvoufázové ověření.
Bonusový tip: Na Instagramu hned od začátku začněte sledovat lidi, kteří nějak souvisí s vaším brandem nebo jsou jeho ambasadory. Pomůžete tím vašemu profilu se od začátku začít profilovat blíže k určité cílové skupině.