Hynek Hampl – tvorba obsahu a marketing

Hynek Hampl blog - natáčení videí, instagram, fotografování, marketing, videomaker

Hynek Hampl - Fotografie, Instagram, marketing, cestování, social media, influencer marketing, workshopy, obsah

5 základních tipů pro úspěšný marketing na Instagramu

Pokud dlouhodobě sledujete největší influencery mezi značkami na Instagramu, můžete se snadno ztratit v jejich obsahu, ale také přiučit novým věcem.

Me and follower love minions
Me and follower love minions

Pokud chcete začít propagovat vaši značku a její příběh na Instagramu, měli byste mít nějakou představu, jak bude vypadat profil, feed a další detaily. Nemusíte se přesně řídit nějakými pravidly, ale je dobré se držet alespoň několika základní bodů. Nyní se podíváme na 5 tipů, jak se vypořádat s fotografiemi a jak přistupovat k vašemu feedu.

1) Buďte věrní vaší značce

— zajistěte, aby fotografie vyjadřovaly jasně definovanou ‚‚osobnost a hlas”. Na první pohled by mělo být jasné, co vaše fotografie reprezentuje a jaký je její příběh. Nesmí ovšem jít o agresivní způsob, kde jen hrubě vyfotíte produkt a tím to končí. Zkuste nějak chytře a kreativně vyjádřit nějakou z vlastností, kterou produkt disponuje. Nejlépe s nějakými současnými trendy, ať už na Instagramu nebo ve světě.

Jako skvělý příklad lze uvést prodejce brýlí Warby Parker a konkrétně i jednu jejich skvělou fotografii. Fotografie velmi kreativně ukazuje produkt a jeho vlastnost. Jde o jasný záměr ukázat, že brýle Warby Parker jsou lehké jako pírko. Zakoponování brýlí do několika peří, přitom pěkně uspořádaných, zachycuje produkt a jeho dobrou vlastnost — a vše vám okamžitě dojde. Nemusíte mít vyfocené brýle na člověku a vedle toho ohromný nápis “Naše brýle jsou nejlehčí na trhu s váhou pouze 20 gramů”. Jako bonus se nebudou potencionální zákazníci cítit jako u reklamy, které většina z nich stejně moc nevěří.

Marketing — Warby Parker on Instagram
Marketing — Warby Parker on Instagram

2) Sdílejte zážitky

— poskytněte náhled do světa či životního stylu tvořeného vaší značkou očima lidí, kteří váš produkt používají. Zde ani není třeba moc vysvětlovat, jako nejlepší příklad poslouží velmi známá firma GoPro, která se zabývá výrobou úžasných kamer pro použití zejména při extrémních sportech. Na jejich feedu opravdu platí, že co fotka, to úžasný zážitek a mraky lidí, kteří komentují a lajkují. Přitom už ani nepotřebují ukazovat jejich produkt. A na zážitky od lidí mají dokonce na webu formulář a vždy jim stačí vybrat si ty nejlepší.

Marketing — GoPro on Instagram
Marketing — GoPro on Instagram

3) Najděte krásu ve všem

— nebojte se ukázat, jak vidí svět vaše firma. Ukažte nějakým způsobem smysl vaší značky/firmy. Nikdy jsem si nemyslel, že by se mi mohly líbit fotografie nadnárodní firmy z USA, která se zabývá energetikou. Po zhlédnutí profilu General Electric však hodně lidí změní názor. Jejich profil ukazuje, že pokud ukážete krásu vašeho podnikání, může vám být odměnou velká a věrná Instagram komunita. Za zmínku stojí i integrace této komunity, kterou GE dělá pomocí pořádání Instameetů v místech, kde provozuje své služby. Díky této akci se zmínka o GE dostane díky Instagramerům mezi ještě širší publikum.

Marketing — General Electric on Instagram
Marketing — General Electric on Instagram

4) Inspirujte k nějaké akci

— založte hnutí okolo vašeho brandu. Může to znít směšně. Ale co třeba Apple a jeho fanoušci? Nebo fanoušci Justina Biebera? Představte si, že byste měli takové fanoušky také — to už tak špatně nezní, co? Ale teď trochu reálněji. A opět použijeme příklady. Prvním je jedna nejúspěšnějších značek na Instagramu — Nike. Jejich kampaně #runfree, #nikerunning a další vytvořily kolem běžeckých bot armádu podporujících lidí, chlubících se novými botkami a běháním. Zde dost záleží na typu podnikání, ale nějaký ‚‚movement” lze vytvořit vždy. Stačí se podívat na projekty českých Instagramerů, které velmi rád podporuji a jsem jejich součástí — #igerscz (k 11/2014 cca 140 tisíc fotek a každým měsícem přes 10 tisíc fotek nových) a #iglifecz (zatím cca 63 tisíc fotek).

Marketing — Nike on Instagram
Marketing — Nike on Instagram

Druhým a menším příkladem z oblasti marketingu je Chobani a jejich menší projekty #creationaday a #howmatters, ve kterých firmě jde o zobrazení pochutin uživatelů a také o to, že záleží z čeho se jídlo vyrábí.

5) Poznejte své publikum

— zjisťete, co mají lidé na vaši značce rádi a hledejte způsob, jak zaujmout nové potencionální zákazníky. Příkladem může být Mission Bicycle. Uživatelé u jejich kol mají rádi jednoduchost. Takže se firma snaží představivost nových potencionálních zákazníků zaujmout pomocí jednoduchých fotografií se samotnými koly. Různé barvy na různých jednoduchých pozadích. Občas nějaké fotky ze zákulisní práce týmu.

Marketing — Mission Bicycle on Instagram
Marketing — Mission Bicycle on Instagram