Hynek Hampl – tvorba obsahu a marketing

Hynek Hampl blog - natáčení videí, instagram, fotografování, marketing, videomaker

Hynek Hampl - Fotografie, Instagram, marketing, cestování, social media, influencer marketing, workshopy, obsah

Jak Instagram mění cestování

D81A2BD9-AE89-49B4-B586-4AF86D65B759.JPG

JAK INSTAGRAM MĚNÍ CESTOVÁNÍ

Na začátku roku 2017 jsem si na National Geographic přečetl článek o Instagramu a cestování. Díky němu jsem se trochu více zamyslel a uvědomil si mnoho věcí. Nebudu vám nic vnucovat, místo toho jsem se rozhodl, že vám připravím volný překlad tohoto článku. Tak pojďme na to.

Cestovatelé na sociálních sítích se při vybírání lokací soustředí hlavně na Instagram, ale za jakou cenu?

Fouká silný vítr a na obloze nad městem Odda, v Norsku, se velkou rychlostí valí velké šedivé mraky. Jejich odraz můžete pozorovat v krásném azurovém jezeře Ringedalsvatnet. A o více než 600 metrů výše sedí nadšený turista na kraji velkého útesu, Trolltunga, který vykukuje přímo z kamené hory. Nikde ani živáčka, jakoby se zde zastavil čas a tohle místo bylo zapovězeno lidem - nebo alespoň takto si místo představuje většina lidí, kteří ho vidí na Instagramu.

Co však tyhle skvělé fotky nezobrazují, je velká řada turistů čekajících každé ráno za rohem, aby si každý z nich mohl vyfotit jejich verzi této ikonické Instagram fotografie. Mezi lety 2009 až 2014 se návštěvnost Trolltungy zvýšila z 500 lidí na 40 000 a to díky vlně turismu poháněného sociálními sítěmi.

Na začátku roku 2017 měl Instagram více než 500 milionů aktivních uživatelů (na konci roku 2017 už to bylo 800 milionů) a průměrně 80 milionů sdílených fotek denně. A tento trend stále pokračuje, očividně nás fotografie baví a zároveň ovlivňují (nejen) naše rozhodování při cestování.

"Vidím jak lidé chtějí utéct do té nádherné přírody, dělat něco pořádného, protože dnes více než kdykoliv jindy všichni jen koukají do telefonů." říká fotograf Corey Arnold, který nafotil cover story National Geographic magazínu vydaného v říjnu 2016. "Ale kde získávají inspiraci k cestování? Instagram."

Důkazy existují a dokonce i číselné. Například v roce 2015 se turism board malého městečka Wanaka na Novém Zealandu rozhodl, že začnou zvát na tuto lokaci influencery, trendsettery na sociálních sítích s velkým počtem sledujících, aby sdíleli fotky a příběhy z jejich cestování. Výsledkem byl nejrychlejší růst turismu v zemi - o 14 %.

Podle tourism boardu Lake Wanaka poskytují influenceři velkou návratnost investice.

"Podle mě dávájí fotky na Instagramu od influencera lidem mnohem reálnější obraz o místě, než hledání inspirace v brožurách." říká fotograf Johan Lolos, který začal svou kariéru placeného fotografa a influencera poté, co vyměnil fotky na svém Instagramu za ubytování a zážitky u jezera Wanaka.

A to je příklad efektivity Instagramu jako marketingového nástroje. Lidé zde až 10x více interagují s obsahem (i když trend pro 2018 bude spíše lehký poklest interakcí). V roce 2016 mělo v USA svůj Instagram účet více než 48 % firem. V roce 2017 se toto číslo mělo zvýšit na přibližně 70 % (nenašel jsem nikde oficiální čísla, která by to potvrdila, ale velký nárůst zde očekávat lze).

"Nyní jste méně než 10 kliknutí od toho, abyste si z fotky na Instagramu koupili letenku na toto místo." říká fotograf Chris Burkard, fotograf s téměř 3 miliony sledujících. "Potkal jsem lidi, kteří díky mým fotografiím cestovali na určitá místa a nemyslím to nijak egoisticky ... to se před 10 lety nestávalo."

HYNKOVO VSUVKA: Pokud si říkáte: “no dobře, tak když má tolik sledujících, tak to je jasné”. Není. Já sám jsem se ocitl v této situaci dvakrát. Nejdříve, když jsem měl pár sledujících a dva kamarádi se mě zeptali, odkud ta fotka je, že se tam chtějí také podívat. A poslední rok už bylo zcela běžné, že se mě lidé ptali na místa z fotografie, nebo děkovali za super tipy a posílali obrázky ze stejného místa, kam se vydali cestovat.

Toto sdílení zážitků nevytvořilo pouze komunity kde mohou lidé sdílet a propojovat své životy, ale také se díky tomu dostalo na povrch několik významných sociálních a enviromentálních problémů. "Jediný způsob, jak se lidé mohou začít zajímat a starat o tato místa je ten, že je na tyto místa dostaneme. To je první krok k tomu, aby se z nich stali ochránci - zajímat se o to. Nikdy nebylo víc cool než nyní být v přírodě." říká Burkard.

Ale co se stane, pokud něco zarezonuje s až moc velkým počtem lidí? Stane se to (a už se to vlastně dávno děje), že poznáte také odvrácenou stranu Instagramu. Degradace životního prostředí, obrovské davy a nebezpepečné kaskadérské kousky.

20. srpna 2016 Čína otevřela největší a nejdelší skleněný most, který visí 300 nad Zhangjiajie Grand Canyonem. Během prvních pár dní most zahltilo tisíce turistů, kteří si chtěli vyfotit boží fotku. Po 13 dnech se však most musel uzavřít, protože začalo chodit příliš velké množství lidí.

"Hodně lidí funguje na základě ega. Chtějí ukázat, že žijí nějaký perfektní život, což je vcelku hloupé. Myslím si, že je mnohem větší zábava být přirozený.", říká fotograf Trey Ratcliff.

Možná nejhorší je však když se někdo snaží napodobit něco natolik, až za to zaplatí. Příkladem může být 24 letý australský student, který se snažil napodobit ikonickou fotku právě na zmíněné Trolltunze. Bohužel mu uklouzla noha a na místě se zabil. Dalším příkladem je pár z Polska, který si chtěl vyfotit selfie za ochrannými ploty u portugalského majáku Cabo da Roca (na tomto krásném místě jsem byl a pokud se nedržíte na vyznačených stezkách, opravdu to tam je velmi nebezpečné). A těchto příkladů je po celém světě nespočet, od nějakých pádů z útesů až po pády z nejvyšších mrakodrapů.

A řešení?

Chris Burkard věří, že my všichni máme zodpovědnost ukazovat tato místa v reálné podobě. On sám osobně mimo fotku sdílí i story ze zákulisí, zvlášť pokud dělá něco, na co je potřeba povolení. (A já s Chrisem souhlasím. Dokonce byl tento článek inspirace změnit trochu pohled na moje fotky a příběhy na Instagramu. Nejen díky Instagram Stories je vše snadnější.)

Odpovědí není přestat úplně cestovat, ale začít cestovat zodpovědně. Ač je to opravdu těžké a nemůžeme to mít nikomu za zlé, je vždy lepší jít na nová neprozkoumaná místa a sdílet své vlastní zážitky, než kopírovat od ostatních. Ano, tohle může být opravdu těžké. A sám zde uznávám vinu - na podobná místa také často cestuji - ale vždy se snažím být zodpovědný a přirozený. Věřte mi, není lepší pocit než vyfotit originální fotografii, nebo zažít něco unikátního.

ZDROJ: Tento článek je překladem článku od Carrie Miller, který byl zvěřejněný na serveru www.nationalgeographic.com v lednu 2017.